Källkritik och ”Nyheter”

Detta blir la mer av ett klagomålsinriktat inlägg än något försök till seriös debatt, men för att förstå konceptet till vår blogguppgift är det la övning som gäller.

Med expansionen av internet och sociala nätverk har det skapats ett flertal nya och alternativa nyhetsflöden med information om det mesta,
i tidigare skeden har samhället förlitat sig till en eller ett fåtal källor för nyheter där möjligheten att vara selektiv inte direkt har funnits eller varit begränsad; med internets växande betydelse för samhället har jag på senare tid intalat mig själv att dessa nyhetsflöden börjar korsa varandra mer och mer.
Källhänvisningar till internetforum i tidningar, nyhetsintag och distribution via twitter och facebook på tv (mestadels amerikanskt, men det kanske bara är en tidsfråga innan det är fullt integrerat även här), med additionen av alla de ”fantastiska” teknologiska framsteg som görs inom medier har jag börjat fundera på vilken effekt detta har på nyhetsflödet som helhet.

I takt med integrationen av alla informationsmedier i samhället växer antalet nyhetskällor, kommer vi komma till en punkt där det är svårt att med enkelhet bekräfta information från en källa? eller blir det tvärt om och all information centreras till en enda källa, och i så fall vem eller vilka skall se till att all denna information är korrekt? För alla kan ju inte vara grävande journalister.

Visst är tankegången smått paranoid eller konspiratorisk, det kanske är därför det är interessant att teoretisera om, så länge jag kan minnas har man förlitat sig till medier för att få sina nyheter, nu när alla på internet kan bidra till detta nyhetsflöde undrar man om det blir mer eller mindre trovärdigt material som publiceras hos de stora aktörerna, dom kanske borde lägga in journalistik kårens hederskodex som en klasul du skriver på i bredbandskontraktet?

Skall bli spännande att se vart det hela tar vägen, det är ju inte direkt lätt att klara sig utan alternativen vid det här laget.

// Glenn

Lämna en kommentar